Painepuntari

Tietoa, taitoa ja aktiivista auttamista

Painepuntari -hankkeella parannetaan erityisesti maaseudulla asuvien mahdollisuuksia verenpaineen omaseurannassa ja sen hoidossa. Tavoitteena on lisätä tietoa verenpaineesta ja sen oikeaoppisesta mittaamisesta, sekä aktivoida maaseudun yhdistysten vapaaehtoistoimijoita kansalaisten terveyden edistämiseen. Verenpaineen kotimittaukset luovat perustan verenpaineen diagnostiikkaan ja hoidon seurantaan. Verenpaineen mittaus on kuitenkin osattava tehdä oikeaoppisesti, jotta tiedot ovat luotettavia.

Oppaina verenpaineagentit

Tietoa verenpaineesta ja sen oikeaoppisesta mittaamisesta tuodaan hankkeen avulla lähelle ihmistä esimerkiksi Verenpainevarikoiden muodossa. Verenpainevarikoita järjestetään kauppakeskuksissa, kirjastoissa, terveysasemien aulatiloissa ja siellä, missä ihmiset yleensä liikkuvat. Verenpainevarikolla sydänyhdistysten koulutetut verenpaineagentit ovat opastamassa kävijöitä verenpaineen kotiseurantaan liittyen. Hankeen aikana toteutetaan myös verenpainevertaisryhmiä.

Kohonnut verenpaine – merkittävä terveysriski

Kohonnut verenpaine on merkittävin terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä. Sepelvaltimotauti ja aivohalvauskuolleisuus 2-3-kertaistuvat verenpaineen kohotessa 20/10 mmHg. Verenpainetta alentavaa lääkitystä käyttää n. 1 milj. suomalaista, joista vain 40 % on hoitotavoitteessa. Suomalaisten verenpaineessa 70-luvulla alkanut suotuisa kehitys on 2000-luvun alussa hidastunut, ja vuoden 2007 jälkeen väestön diastolinen verenpaine on kääntynyt nousuun. Useiden muiden riskitekijöiden tasot ovat suomalaisilla korkeat, jolloin jo lievästi kohonnut verenpaine saattaa lisätä väestön sydän- ja verisuonitautivaaraa merkittävästi.

Alueellista yhteistyötä

Painepuntari -hanketta toteutetaan ( 2016 – 2017) Karhuseudun alueella Harjavallassa, Nakkilassa, Kokemäellä, Ulvilassa, Noormarkussa ja Laviassa, sekä Pohjois-Satakunnan alueella Kankaanpäässä, Honkajoella, Karviassa, Jämijärvellä, Merikarvialla, Siikaisissa ja Pomarkussa yhteistyössä paikallisten sydänyhdistysten kanssa. Satakunnan Sydänpiiri ry on saanut Leader Karhuseudulta ja Leader Pohjois-Satakunnalta rahoituksen Painepuntari -hankkeseen. Hankkeen kustannusarvio on 60 000€, josta julkista tukea on 70%.